SEMINAARIOHJELMISTO:

Seminaariohjelma, aikataulu:

Torstai 15.2.2018 klo 11:00 - 18:00
Perjantai 16.2.2018 klo 10:15 - 18:00


TORSTAI 15.2.2018

KLO 11:00 - 12:00
Festareiden toimialabarometrin tulokset: Mikä on muuttunut vuodesta 2015?

Miten festivaalisektorilla menee, mikä on muuttunut kahdessa vuodessa ja miltä tulevaisuus alan toimijoiden silmin näyttää? MARSin ensimmäisen seminaaripäivän käynnistää festarialan toimialabarometrin tuoreiden tutkimustulosten esittely.

Kaksi vuotta sitten ensimmäistä kertaa toteutettu festarijärjestäjille suunnattu barometritutkimus uusittiin festarikesän 2017 päätteeksi ja tutkimustulokset julkaistaan MARSin ensimmäisen seminaaripäivän avauksena.

Tutkija Maarit Kinnunen (Lapin yliopisto) esittelemiin tutkimustuloksiin näkemyksensä kertovat Janne Nieminen (Pori Jazz) ja Mirva Merimaa (Tiketti). Keskustelua johtaa Juha Koivisto (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia).

KLO 12:30 - 13:15
Keynote: Jim Rogers: Death and life of the music industry in the digital age

Digitalisoituminen on ollut jo vuosikausien ajan musabisneksen arkipäivää. Teknologiaan tai lainsäädäntöön liittyvien muutosten tavoin sen piti ainakin juhlapuheiden tasolla lisätä demokratiaa ja vaikuttaa äänilevyteollisuuden ja musiikkibisneksen valtasuhteisiin. Vaan mikä muuttui vai muuttuiko mikään? Kuka sai ja mitä? Mitä hyötyivät oikeudenomistajat, musiikin levittäjät, musiikintekijät? Entä lystin maksavat musadiggarit ja muut kuuntelijat?

Tohtori Jim Rogers (Dublin City University) kertoo omat näkemyksensä aiheista!

KLO 13:30 - 14:15
LIPPUYHTIÖN ROOLI TÄNÄÄN

Silloin kun lipunmyynnistä puhutaan, puhutaan useimmiten lieveilmiöistä – trokaamisesta, väärinkäytöksistä tai järjestelmien kaatumisesta. Mutta tietääkö kukaan, mitä lippuyhtiöt oikeasti tekevät? Millainen rooli lipunmyyjällä voi parhaimmillaan olla tapahtumajärjestäjän arjessa? Onko lipunmyynnissä tärkeintä oikeanlainen järjestelmä, tapahtumien markkinointi vai kuluttaja-asiakkaiden palvelu? Vastaus on kyllä.

Tule kuulemaan ja kyselemään Lippu.fin ammattilaisilta lipunmyynnin viimeisimmistä trendeistä konkreettisten case-esimerkkien kautta. Puhumassa Veli Palevaara, Mikael Leinonen ja Esa Vedenkannas, sekä Head of Digital Marketing Susanna Pahkala.

KLO 14:30 - 15:30
Kansainvälisen läpimurron kynnyksellä: Case ALMA

Alma on suomalaisen musiikkiviennin voimakkaimmin optimismia ja tulevaisuudenuskoa herättänyt tarina kuluvalla vuosikymmenellä. Suoraan kansainvälisenä käynnistynyt ura näyttää sarjalta oikeita valintoja ja katto on poikkeuksellisen korkealla. Ottaako Alma pian seuraavan askeleensa kohti megatähteyttä ja mitä se edellyttää tai ylipäätään tarkoittaa vuonna 2018? Ketä kansainvälisen artistiuran sytyttämiseen osallistuu ja miten?

Industry Awards -gaalassa vuoden managerina palkittu Antti Kosonen (PME Records) saapuu MARSiin kertomaan, mistä kaikki sai alkunsa, miten lumipallo lähti liikkeelle, ja millaisten kriittisten hetkien edessä artisti taustatiimeineen on vaiheessa, jossa kansainvälinen valokeila alkaa jo löytää artistin. Tuomo Tähtinen (Music Finland) ja Ramona Forsström (Warner Music) valottavat omia näkökulmiaan keskustelussa, jota johtaa Juuso Määttänen (Helsingin sanomat/NYT).

KLO 15:30 - 16:15 (Pikkulava)
PlayPass presents: GOING CASHLESS

Jo vuosia odotettu käteisen rahan katoaminen suomalaisfestivaaleilla on vihdoin lähempänä todellisuutta. Provinssissa 2016 nähtiin ensimmäinen koko festivaaliyleisöön kohdistunut rannekemaksupilotti ja Blockfesteillä 2017 ensimmäinen täysin vailla käteistä rahaa operoitu festivaalitoteutus. Kesällä 2018 muutos kiihtyy ja cashless-tuotantoina nähdään ainakin uusi Rockfest ja Helsingin Hietasaaren uimarannalle muuttava Weekend Festival. Muitakin on tulossa.

Miksi cashless on kannattava ratkaisu ja millaisia kokemuksia maailmalta löytyy? Sekä Rockfestin että Weekendin Cashless-toteutuksista ensi kesänä vastaavan PlayPassin toimitusjohtaja David De Wever kertoo toteutuksesta ja kokemuksista Stanton Calling Festivalilla kesältä 2017. Saavu paikalle kuulemaan ja esitä kaikki mieltäsi painavat kysymykset suoraan De Weverille! Session kieli on englanti.

KLO 15:45 - 16:45
PASKAN SYVIN OLEMUS 

Musiikin antamasta mielihyvästä iso osa liittyy poissulkemiseen, väittää MARSissakin aikaisemmin esiintynyt tutkija Simon Frith. Se, mitä kutsumme paskaksi musiikiksi, yhdistää meitä jopa enemmän kuin musiikki, josta julkisesti diggaamme. Miksi ihmiselle on niin tärkeää luokitella musiikki hyvään ja paskaan? Teemmekö tuon päätöksen itse – ja jos emme, kellä on valta tuomita meidät yhteisten ennakkoluulojen vangeiksi?

Aihetta puivat todelliset asiantuntijat: Tutkija Salli Anttonen (Itä-Suomen yliopisto) analysoi väitöskirjassaan, miksi Nickelback-yhtyettä inhotaan. Kriitikko Oskari Onninen (HS, Rumba) sai porttikiellon Cheekin tiedotustilaisuuteen ”negatiivisen energian” vuoksi. Tommi Läntinen (Boycott, Fabrics) on saanut nauttia sekä platinalevyistä että kulttisuosiosta Paskalista-ohjelman soitetuimpana artistina. Keskustelua johtaa Janne Flinkkilä (Kulttuurituotanto Creat osk).

KLO 17:00 - 18:00
Vaikuttajat viestinnässä – how it really works 

Bloggaajat, tubettajat ja instatähdet edustavat nykypäivän tulikuumaa uusmediapintaa. Musiikkitapahtumatkin ovat ottaneet ensiaskeleensa vaikuttajamarkkinoinnin saralla esimerkiksi festareille sijoitettujen tubemiittien ja vaikuttajille suunnattujen VIP-alueiden muodossa. Monet tapahtumat ovat jo vuosia tehneet pienimuotoista yhteistyötä niin bloggareiden kuin tubettajienkin kanssa, mutta aktiivisimmin mielipidevaikuttamiseen panostetaan aivan muualla kuin musabisneksessä.

Mitkä avaintekijät yhdistävät onnistumisia vaikuttajaviestinnässä? Mistä tubettajan ja brändin yhteistyö yleisimmin koostuu? Kuinka homma oikeasti saadaan toimimaan? Millaisia kokemuksia tapahtumasektorin ja nykypäivän vaikuttajien välisestä yhteistyöstä on jäänyt käteen? Kaikkein mielenkiintoisinta on kuitenkin se mitä tapahtuu seuraavaksi?

Vaikuttajien kanssa useita vuosia töitä tehneen viestintätoimisto Mellakka Helsingin Santtu Parkkosen johtamassa keskustelussa tubettaja Sita Salminen ja tubettajia edustavan sekä Tubetouria tuottavan Trootin Joona Kettunen maustavat keitosta niin palveluntarjoajan, toimeksiantajan kuin sisällöntuottajankin aineksilla. 

PERJANTAI 16.2.2018 

KLO 10:15 - 11:45
FESTARISIMULAATIOT PALAAVAT MARSIIN

MARSin viimevuotisen ohjelman keihäänkärkenä nähtiin tapahtumaturvallisuutta käsittelevä festarisimulaatio, missä alan kovimmat osaajat ratkoivat samanaikaisesti katastrofiskenaarioita fiktiivisten festivaalien kaaosmaisten tapahtumaketjujen polttopisteessä.

Huikean paljon toivottu "Turvallisesti Jupiteriin: festarisimulaatio 2.0" avaa MARS-perjantain (16.2.2018). Jupiter Festival on nyt vuoden kokeneempi ja kivikova työryhmä on jo nähnyt kaiken. Vai onko sittenkään? Varmaa on, ettei luvassa ole ainakaan vähemmän tapahtumarikasta kokonaiselämystä kuin edellisvuonna.

Tapahtumien kulusta ja käsikirjoituksesta vastaa viime vuoden tapaan Ari Solja (Securitas Events). Tapahtumia kommentoivat Kari Koponen (TUKES) ja Heidi Aho (Fullsteam). Jupiter Festival johtoryhmä: Petri Varis (Ilosaarirock), Emilia Mikkola (Flow Festival), Maria Silvasto (Helsingin Rock and Roll Oy), Henna Pitkänen (Provinssi)

KLO 12:15 - 13:15
LAJIEN VÄLISESTÄ YSTÄVYYDESTÄ
Mitä urheilu- ja musabisnes voivat toisiltaan oppia?

Livebusiness muuttuu – mutta muutoksen tuulet puhaltavat myös urheilutapahtumissa. Viime vuonna on nähty kiinnostavia lajien sekoittumisen merkkejä – Kärpät osti Qstockin, Pelicans aloitti livekeikkojen järjestämisen ja muuallakin Suomessa urheilu- ja musabisnesvaikuttajat ovat lusikkoineen yhteisten kattiloiden äärellä. Voiko festivaalin rakentaa kuin ottelutapahtuman tai ottelutapahtuman kuin festivaalin? Mitä yhtymäkohtia urheilu- ja musiikkitapahtumaelämyksellä on? Mitä eri lajit voivat toisiltaan oppia ja millaisia synergioita urheiluseurojen ja musiikkitapahtumien järjestäjien välillä saattaa syntyä?

Keskustelua johtaa Mari Hatakka (Lippupiste Oy). Omat kokemuksensa ja näkökulmansa keskusteluun tuovat Harri Vilkuna (Porispere, Bar Kino, Ässät), Jouni Loponen (QStock, Kärpät) ja Teemu Virtanen (Seinäjoen Jalkapallokerho)

KLO 13:30 - 14:30
HyperBell x Jupiter Festival 2018 - To be or not to be?

Universumimme kuumin kuvitteellinen pelialan yritys - suomalainen HyperBell - on nähnyt valon. Uutta mobiilipeliään lanseeraavan yrityksen on PÄÄSTÄVÄ festivaaleille! Samaan aikaan Jupiter Festivalin toimistolla haetaan kuumeisesti pääyhteistyökumppania. Kekseliään lähestymistavan avulla Jupiterin johtoryhmä on saanut jalkansa oven väliin - tapaaminen HyperBellin toimistolla on lukittu!

Perjantaina 16.2. MARS-lava toimii tunnin ajan HyperBellin päämajana. Seminaariyleisö pääsee seuraamaan Jupiter Festivalin kumppanuusehdotuksen esittelyä ja sitä seuraavaa neuvottelua livenä. Yleisö toimii samanaikaisesti HyperBellin reaaliaikaisena fokusryhmänä.

Rooleissa nähdään veitseäkin terävämpi kattaus molemmilla puolin kumppanuusneuvottelupöytää istuneita tapahtumasektorin ammattilaisia. HyperBellin johtokaksikon muodostavat Tapio Imporanta (Veikkaus) ja Annakaisa Anttila (Ruisrock). Jupiter Festivalia edustavat Eeka Mäkynen (Tuska), Ossi Lehto (Tubecon) ja Juha Korvola (Hartwall). Konseptin rakentamiseen osallistuvaa promofirmaa edustaa Noora Palonen (BOM Agency).

KLO 14:15 - 15:05 (Pikkulava)
Livekentän ammottava musta aukko - LiveFIN tulee ja paikkaa

Kotimainen musiikkiala on edustettu ja järjestöjä löytyy moneen lähtöön. Kuitenkin populaarin musiikkikulttuurin alalla, mikä edustaa suurinta osaa musiikkialan taloudesta ja on kaiken kansan huulilla, ammottaa suuri musta aukko. Järjestäytynyttä yhteenliittymää ja edunvalvojaa ei ole. Nyt rientää LiveFIN hätiin!

Hiljattain perustettu LiveFIN ry. on Suomen elävän musiikin tapahtumien etujärjestö. LiveFIN kokoaa toimijat yhteiseen pöytään ja vahvistaa kentän äänen niin voimakkaaksi, että se kuuluu ja sitä kuunnellaan. Tule kuulemaan mitä yhteistä on festivaaleilla, venueilla ja keikkajärjestäjillä. Pohdinnassa pureudutaan miksi ja millaisia etuja kevyen musiikin alalla tulee valvoa. Puheenvuorojen jälkeen tiedät mitä LiveFIN tekee, miksi se on perustettu ja miksi järjestöä yleensäkin tarvitaan.

Tunnelmaliiderinä LiveFin ry:n toiminnanjohtaja Salla Vallius ja elävän elämän esimerkkejä valottamassa livekentän marinoimat konkarit Panu Hattunen (Ilosaarirock) ja Piia Lääveri (Ruisrock). Mahdolliset muut panelistit vahvistuvat myöhemmin.

KLO 14:45 - 15:45
IT'S OUT - OR IS IT? Alkoholilain uudistuksen vaikutukset tapahtumasektoriin 2018 ja tulevaisuudessa

Nyt se on totta - alkoholilain uudistus etenee! Festarikentällä eniten puhetta on aiheuttanut lakiuudistuksen vaikutukset kaljakarsinointiin, mutta kosketuspinta uudistuksen ja tapahtumasektorin välillä on leveämpi. Mikä muuttuu, mikä ei? Mitä tiedämme ja mikä jää harmaalle alueelle? Mitä jäimme uudistukselta kaipaamaan?

Markku Pyykkösen (Joensuun kaupunki) moderoimassa keskustelussa näkökulmansa uudistukseen tarjoavat Nina Hartikainen (Tavastia ja lukuisat festarit), Harri Vilkuna (Porispere, Bar Kino, Ässät ym.) ja lakimies Kai Massa (MaRa ry.).

KLO 16:00 - 17:00
MEILLE VAI TEILLE? Biisinkirjoittaminen luovuuden kanavana ja tilaustyönä

Biisi on kiistatta musiikkialan tärkein yksikkö. Biiseistä ja niiden kirjoittamisesta ei silti keskustella tarpeeksi. On aika keskittyä olennaiseen!

Soundi-lehden päätoimittajan ja aiemmin urallaan muun muassa Poko Rekordsin A&R Managerina työskennelleen Mikko Meriläisen johdolla sukellamme aiheeseen kahden uratarinan kautta. Herra Ylppö on tullut tunnetuksi niin Maj Karman kuin Ihmistenkin kautta, mutta myöhemmin urallaan hän on kirjoittanut tekstejä esimerkiksi Haloo Helsingille. Jukka Takalo on tehnyt pitkän uran niin Aknestik-yhtyeen kuin soolouransa parissa ja on sittemmin ujuttanut sormensa useammankin suomirockin kiistattomaan kaanoniin kuluvan yhtyeen biisimateriaaliin. 

Onko Ylpön ja Takalon suhde biisintekoon muuttunut uran alkuvaiheista nykypäivään? Miten kokemus, karttunut osaaminen, yhteistyökumppanit, alan rakenteet, muuttunut musan kuluttaminen tai muut ulkoiset voimat ovat vaikuttaneet taiteelliseen työhön - vai ovatko lainkaan? Entä miten ote, näkökulma ja sydän lauluntekoon muuttuu, kun kappaletta kirjoitetaankin jollekin muulle?

Aiemmin ilmoitetusta poiketen Ruudolf joutui perumaan saapumisensa MARSiin terveydellisistä syistä.

KLO 17:15 - 18:00
Onnenpyörän paluu

MARSin useina vuosina päättänyt Onnenpyörä tekee paljon toivotun paluun! Kivikova musiikkialan ammattilaisista koostuva raati ottaa kantaa satunnaisiin ja tietysti ajankohtaisiin musiikkialaa puhuttaviin aiheisiin festareista klubeihin, musamedioihin, kuluttamiseen ja... vaikka mihin!

Moderaattori: Heikki Helastinen (Rap-tähti)
Panelistit: Juhani Merimaa (Tavastia), Essi Kivitie (Musiikki & Media) ja Heidi Aho (Fullsteam).

 

Pidätämme oikeuden muutoksiin.