SEMINAARIT

Puheohjelman aikataulu:

torstai 13.2.2020 klo 11:00 - 17:15
perjantai 14.2.2020 klo 10:30 - 17:15


Tapahtumajärjestäjä pidättää oikeuden aikataulun muutoksiin.

 

Torstai 13.2.2020

Live-kentän toimialabarometri: "Tuotamme mielihyvää"
To 13.2. klo 11:00 - 11:45 Seminaarisali

LiveFIN ry toteutti touko-syyskuussa 2019 live-musiikin tarjoajille pilottikyselyn, jonka tarkoituksena oli arvioida Suomen live-kentän laajuutta. MARSin ensimmäisen seminaaripäivän avaukseksi paneudumme tutkimustuloksiin, jotka avaavat muun muassa venueiden ja festareiden taloutta, näkemyksiä tulevaisuudesta, kehittämiskohteita ja kriittisiä menestystekijöitä, sekä muun muassa niin esiintyjien kuin työntekijöidenkin sukupuolijakaumaa. Tulosten myötä saamme kuulla myös ensimmäisen arvion Suomen live-kentän arvon jakautumisesta. Maarit Kinnusen johdolla MARSissa syvennytään tutkimustulosten esittelyn ohella siihen, mitä syntyneellä tiedolla tehdään ja miten sitä voidaan jatkossa hyödyntää.

Keskustelemassa Maarit Kinnunen (Lapin Yliopisto), Salla Vallius (LiveFIN ry), Panu Hattunen (Ilosaarirock), Antti Yli-Halla (Ilmiö)

 

Onko kulttuuria vaikea myydä vai vaikea ostaa?
To 13.2. klo 12:15 - 13:00 Seminaarisali

Usein puhutaan siitä, ettei myyntiosaaminen kulttuurisektorilla ole kilpailukykyistä monien muiden toimialojen rinnalla. Kulttuurin myyntiin työssään keskittyneet henkilöt eivät välttämättä ole kaupallisesti koulutettuja, saati muilla toimialoilla myyntityöhön kouliintuneita tykkejä. Tavallisempaa on liikehdintä kulttuurialan sisällä tehtävään, joka on vailla ideaalia tekijäänsä.

Onko myyntityön haasteena, että myytävä tuote tai palvelu kantaa taiteellista sisältöä mukanaan? Alan arvomaailma ja kulttuuri? Tai myyntityötä toteuttavat henkilöt taustoineen ja piirteineen? Pitääkö väittämä ylipäätään paikkaansa? Paneelissa keskustellaan myynnin ammattilaisten kanssa myynnin haasteista, ostajien odotuksiin vastaamisesta sekä musiikkialan erityispiirteistä niin alan sisä- kuin ulkopuoleltakin tarkastellen.

Keskustelemassa Annakaisa Anttila (Ruisrock), Jari Rask (Sanoma Media Finland), Johanna Sauramäki (Saura Booking), Juha-Matti Korvola (Hartwall)

 

Do the Right Thing - Onko bisneksellä moraalia?
To 13.2. klo 13:15 - 14:00 Seminaarisali

Jokainen meistä tekee työssään päivittäin periaatteellisia valintoja, mutta nyt pysähdytään pohtimaan, millä niitä perustelemme. Mitkä periaatteet eivät ole myynnissä? Kun taiteellinen tinkimättömyys ja talouden tosiasiat törmäävät, kumpi väistää? Mikä on liiketoiminnassa tarpeeksi oikein ja mikä liian väärin? Musiikkialaa keskustelussa edustaa mm. Fullsteam-yhtiöiden perustaja Rauha Kyyrö. Asiantuntijana näkemyksiä puntaroi etiikkaan ja moraalifilosofiaan erikoistunut tutkija Ninni Suni.

Keskustelemassa Janne Flinkkilä (Creat osk), Rauha Kyyrö (Fullsteam), Ninni Suni (Helsingin Yliopisto), Oskari Onninen (toimittaja), Ringa Manner (muusikko)

 

Tapahtumista buustia bisnekselle - Innofest making future better
To 13.2. klo 14:00 - 14:45 Silent-sali

Hollantilainen Innofest on tarjonnut alustan jo 150 start upille ideoidensa testaukseen festivaaliolosuhteissa. Tapahtumat ovat kuin miniyhteiskuntia, joten ne tarjoavat mahdollisuuden niin teknlogisille kuin sosiaalisille testeille. Tänä vuonna testausmahdollisuus tarjoutuu myös Suomen kamaralla, Seinäjoella ja Oulussa. Millaiset odotukset testeistä on yrityksillä? Ja mitä puolestaan tapahtumajärjestäjät kaipaavat innovaatioilta? Tapahtuman teemaan liittyen kysymme, mitkä periaatteet eivät ole myynnissä. Missä asioissa yritykset tai tapahtumanjärjestäjät ovat tinkimättömiä?

Paneelin aluksi Innofestin tuore johtaja Linda Vermaat alustaa englanniksi siitä, miten Innofest tinkimättömästi luo testien avulla parempaa huomista. Alustuksen jälkeen paneeli käydään suomeksi.

Keskustelemassa Linda Vermaat (Innofest), Friso Visser (Innofest), Hannemari Niemi (Into Seinäjoki) Johanna Rintamäki (Into Seinäjoki), Taina Ronkainen (Business Oulu), Jussi Loukiainen (Platonic Partnership), Timo Ristimäki (Tangomarkkinat, Kuninkuusravit)

 

Hulluuden Highway – Artistin jaksaminen ja mielenterveys
To 13.2. klo 14:15 - 15:00 Seminaarisali

Työssä jaksamista ja henkistä hyvinvointia koskeva keskustelu on herännyt musiikkialan toimijoiden keskuudessa. Artistit ovat kuitenkin jääneet pääsääntöisesti keskustelun ulkopuolelle. ”Hulluuden highway – artistin jaksaminen ja mielenterveys" on keskustelu musiikkialan artistien henkisestä hyvinvoinnista. Miten pitkälle artistit itseään luovan työn eteen venyttävät ja kenen ehdoilla? Mitä tapahtuu, kun omat rajat tulevat vastaan? Sessiossa puhutaan yhdessä kipeistä asioista ilman tabuja ja häpeää. Keskustelun asiantuntijana toimii muusikko-terapeutti Iisa Pajula, joka työskentelee oman artistiuransa rinnalla musiikkialalla jaksamiseen liittyvien teemojen parissa.

Keskustelemassa Iisa Pajula (muusikko, terapeutti), Anni Lötjönen (muusikko), Kari Pössi (Piikkikasvi)

 

Samassa veneessä - Yhteisöllisyys omaehtoisessa tekemisessä
To 13.2. klo 15:00 - 15:45 Silent-sali

Kaikki artistit eivät tarvitse musiikkibisneksen rakenteita ja koneistoa. Kaikki ihmiset kuitenkin tarvitsevat toisiaan. ”Samassa veneessä” on keskustelu yhteisöllisyyden merkityksestä omaehtoisessa tekemisessä. Kokemuksiaan ja näkemyksiään jakaa mm. Räjäyttäjät-yhtyeestä ja kriitikoiden suitsuttamasta soolourasta tuttu lauluntekijä Jukka Nousiainen.

Keskustelemassa Foto Järvinen (Naamat), Reeta Pankka (TMH Productions), Jaakko Laitinen (muusikko), Jukka Nousiainen (muusikko)

 

Stadionpaneeli 2020
To 13.2. klo 15:15 - 16:00 Seminaarisali

Jos festivaalit elävät parhaillaan uutta kultakauttaan, myydään musiikin suurtapahtumiin valtavia määriä lippuja myös niiden ulkopuolella. Olympiastadionin remontin valmistuminen avaa vihdoin maamme lippulaivavenuen takaisin käyttöön, eivätkä promoottorit ole istuneet toimettomina: Olympiastadionilla nähdään elokuussa 2020 vähintään viisi kotimaisin voimin tähditettyä tapahtumaa. Myös muualla tapahtuu: Hassisen Koneen odotetaan myyvän loppuun Ratinalla ja Lauri Tähkän niin Seinäjoella kuin Helsingin Telia 5G Areenallakin.

Vain muutamia vuosia sitten kotimaan eturivin esiintymisiä Hartwall Arenalla pidettiin massiivisena avauksena ja voimannäyttönä, mutta stadionista tuskin uskallettiin juuri haaveillakaan. Onko kotimaisen musiikin suosio saavuttamassa tason, missä eturivi vierailee jatkossa kesäisin stadioneilla? Miten suurkonsertit vaikuttavat muuhun elävän musiikin kenttään? Miten promoottorit osaavat arvioida kysynnän riittävän stadionkokoluokan vetoon?

MARSissa aihetta käsittelevät stadiontason tapahtumia Suomessa toteuttavien toimijoiden edustajat. Manageri Carla Ahonius (Manage Me) tarjoaa keskusteluun artistin näkökulman Cheek-kokemuksistaan ammentaen.

Keskustelemassa mm. Carla Ahonius (Manage Me), Jake Hannula (Warner), Zachris Sundell (Live Nation), Veera Rusanen (TIketti)

 

Access All Areas Podcast: Live on MARS
To 13.2. klo 16:15 - 17:15 Seminaarisali

Musiikkijohtaja Mikko Koivusipilän ja musiikkipäällikkö Jussi Mäntysaaren (Nelonen Media) luotsaama, syksyllä 2018 syntynyt Suomen suorapuheisin musapodcast tutkailee alan ilmiöitä näköalapaikalta. MARSissa livenä tallennettavassa jaksossa kuullaan myös taatusti teräväkielisiä vieraita!

Keskustelemassa Mikko Koivusipilä (Nelonen Media), Jussi Mäntysaari (Nelonen Media)

 

Perjantai 14.2.2020

Festarisimulaatio 4.0
Pe 14.2. klo 10:30 - 11:45 Seminaarisali

Rakastettu Festarisimulaatio avaa perjantaipäivän uusiutuneessa muodossaan. Simulaatiota jo kolmen vuoden ajan luotsannut Ari Solja (Securitas Events) johdattaa tänäkin vuonna kattauksen Suomen eturivin festivaaliammattilaisia kuvitteellisten, mutta todellisesta maailmasta ammentavien asetelmien ja pähkinöiden pariin.

Keskustelemassa Ari Solja (Securitas Events), Ville Koivisto (Provinssi), Mari Viertola (Nummirock), Iina Maula (Fullsteam)

 

Keynote-haastattelu: Walter Hoeijmakers, Roadburn Festival (NL)
Pe 14.2. klo 12:15 - 13:00 Seminaarisali

Roadburn on kiistaton alakulttuurilegenda globaalilla festarikartalla. Vuodesta 1999 saakka keväisin Hollannin Tilburgissa järjestetty festivaali kokoaa yhteen raskaan ja psykedeelisen musiikin koko spektrin ja toimii vuotuisena pyhiinvaelluskohteena tuhansille alan harrastajille ympäri maailman.

Walter Hoeijmakers on Roadburnin perustaja ja taiteellinen johtaja. MARSissa pääsemme kuulemaan mihin Roadburnin suosio perustuu, millaisen arvokivijalan päälle festivaali on rakennettu ja millaisena Walter näkee tapahtumansa tulevaisuuden.

Haastattelijana Laura Vähähyyppä (Radio Rock)

 

Miten liveala voi?
Pe 14.2. klo 13:00 - 13:45 Silent-sali

Vaikka kotimaista työhyvinvointitutkimusta on tehty jo lähes sata vuotta, jaksamista ja työhyvinvointia elävän musiikin sektorilla ei ole tutkittu aiemmin juuri lainkaan. Jaksamisen ja kiireen diskurssi on kuitenkin livealan kahvipöytäkeskusteluissa usein läsnä, ja burnout luokiteltiin puheissa pitkään ammattitaudiksi. Luonteeltaan hektinen työ elävän musiikin kentällä epäsäännöllisine työaikoineen vaatii erityisen huomion kiinnittämistä työhyvinvointiin.

LiveFIN ry:n tilaaman opinnäytetyön voimin tutkimusta elävän musiikin alan työhyvinvoinnista on nyt alettu tekemään. Tutkimuksen keskiössä on työhyvinvointikysely, joka kartoittaa, miten kotimaisen livealan ammattilaiset työssään voivat. Työhyvinvointikyselyn tulokset julkaistaan MARSissa, jossa musiikkialan ammattilaisista koostuva asiantuntijaryhmä käy läpi vastauksia ja antaa kehitysehdotuksia, kuinka alan työhyvinvointia voidaan kehittää entisestään. Hyvinvointi ja sen myötä ammattimaisempi ja tekijöilleen lempeämpi työyhteisö kun ei synny itsestään.

Keskustelemassa Jenna Lahtinen (mm. Provinssi, Ilosaarirock), Tuomo Tähtinen (Fullsteam), Piia Lääveri (Ruisrock), Samppa Rinne (Tampere-talo)

 

Managerihaastattelussa Aki Roukala
Pe 14.2. klo 13:15 - 14:00 Seminaarisali

Maustetytöt on tämän hetken puhutuin kotimainen pop-ilmiö, mutta miten se kasvoi niin isoksi? Aiemmin Image-lehden valokuvaajana toiminut Aki Roukala (s. 1978) on manageroinut Maustetyttöjen lisäksi mm. Mirel Wagneria ja kirjailija Miki Liukkosta. Hänet tunnetaan myös taiteellisesti kunnianhimoisen Bättre Folk -festivaalin perustajana. Kuinka kulttuuria brändätään sisällön ehdoilla niin, että yleisökin ostaa paketin?

Muun muassa edesmenneen musadiggareiden turvasatamamedia Nuorgamin vastaavana toimittajana tunnettu Matti Markkola haastattelee Roukalaa.

 

Täältä tulee feministinen rap
Pe 14.2. klo 14:00 - 14:45 Silent-sali

Tällä vuosituhannella naiset ovat vallanneet suomalaisen popin eturintaman, mutta suomiräppiä hallitsee yhä miehen ääni. Vallankumous on kuitenkin jo nurkan takana. Miltä kuulostaa feministinen rap? Miten maskuliinisen eetoksen sävyttämä hiphop-kulttuuri ja tasa-arvoa penäävä feminismi sopivat yhteen? Mitä on hiphopfeminismi? Tässä keskustelussa suomalaisen hiphop-kentän rakenteita ja rooleja ravistelevat mm. Hyvä verse -kirjan kirjoittaja, toimittaja Heini Strand sekä vastikään suomiräpistä väitellyt toimittaja ja dj Inka Rantakallio.

Keskustelemassa Heini Strand (kirjailija), Inka Rantakallio (toimittaja), Kirsikka Adikia Ruohonen (muusikko), Renaz Ebrahimi (toimittaja)

 

Nuorten suusta: "Ei kiinnosta muut kun lätkä ja tylleröt"
Pe 14.2. klo 14:15 - 15:00 Seminaarisali

Toinen LiveFINin toteuttama kyselytutkimus keskittyi nuorisoon ja elävän musiikin kuluttamiseen. Elävän musiikin nuorisokysely tavoitti suuren joukon 15-18 -vuotiaita nuoria eri puolilta Suomea.

Nuorten suusta -sessiossa avattavat tutkimustulokset kertovat muun muassa mitä nuoret harrastavat, millaisilla keikoilla he käyvät, mistä he saavat tietoa keikoista ja millainen on heidän mielestään hyvä keikka. Millaiset nuoret taas eivät käy lainkaan keikoilla - ja miksi? Ja ennen kaikkea: millaisia ovat musiikkilähtöiset, kaverivetoiset tai yhteisölliset nuoret?

Keskustelemassa Salla Vallius (LiveFIN), Maarit Kinnunen (Lapin Yliopisto), Harri Homi (LiveFIN), Tiina Käpylä (Turun Yliopisto), Raine Pulkkinen (Jelmu)

 

Voiko tapahtumakaupungin kesä ylikuumentua? Case: Seinäjoki
Pe 14.2. klo 15:00 - 15:45 Silent-sali

Festivaalit niin Suomessa kuin kansainvälisestikin ovat juuri nyt suositumpia kuin koskaan aikaisemmin. Festareiden yhteenlaskettu kävijämäärä rikkonee jälleen ensi kesänä ennätyksiä ja useimmat keskikokoisetkin suomalaiskaupungit näkevät tapahtumatäyteisen kesän.

Missä raja tulee vastaan? Mahtuuko keskisuureen suomalaiskaupunkiin viisi tai kuusikin suurta musiikkitapahtumaa parin kuukauden ikkunaan - niin, että jokainen näistä voisi menestyä? Mitä tällainen kaupunkiutopia voisi edellyttää?

Muun muassa Provinssin, Seinäjoen Tangomarkkinoiden, Vauhtiajojen ja Solar Soundin vetoavulla Seinäjoesta on tullut väestöpohjaansa nähden poikkeuksellinen musiikin kesätapahtumien keskittymä. Näin Seinäjoki tarjoaa erinomaisen alustan ilmiön tarkemmalle tarkastelulle.

Keskustelemassa Pia Hunnakko (Sanomalehti Ilkka-Pohjalainen), Kalle Keskinen (Vauhtiajot), Tommi Mäki (Solar Sound), Marko Kivelä (Selmu, Provinssi)

 

Keynote-haastattelu: Darude
Pe 14.2. klo 15:15 - 16:00 Seminaarisali

Ville Virtanen eli Darude on elektronisen tanssimusiikin tunnetuin suomalainen. Mitä tapahtui Sandstormin jälkeen ja miten artisti käsitteli tilannetta, jossa odotuksiin vastaaminen olisi edellyttänyt lähes mahdottomia? Mitä on jäänyt käteen 20 vuoden aikana maailmanlaajuisesta keikkailusta, musiikin tuottamisesta ja julkisuudesta? Mitä Daruden uran pitkäkestoisuus ja edelleen alallaan merkittävän tekijän aseman säilyttäminen on edellyttänyt?

Virtasta haastattelee niin ikään pitkän uran DJ:nä ja elektronisen musiikin tapahtumajärjestäjänä tehnyt Toni Kurkimäki (Rytmi-Instituutti)

 

Femmagaala
Pe 14.2. klo 16:15 - 17:15 Seminaarisali

Vuonna 2004 perustettu vaihtoehtogaala siirtyi viime vuonna Lahteen, mutta tänä vuonna järjestyksessään peräti 17. Femmagaala järjestetään Seinäjoella Rytmikorjaamolla, jossa palkinnot jaetaan MARSin yhteydessä.

Femmagaalan palkintoraati koostuu musiikin ja median kenttätyöläisistä ja Femmagaalan ideologiana on antaa vauhtia nousukiidossa oleville artisteille, jotka jäävät muilta vielä tutkan katveeseen, sekä kannustaa puskemaan sinnikkäästi valtavirtaa vastaan, jos rakkaus musiikkiin sitä vaatii. 

Juontajana Harri Niemi (Femmagaala)